Veel Nederlanders denken dat de stamppot een puur Hollands wintergerecht. Als we de geschiedenis in duiken blijkt echter dat de aardappel, het belangrijkste ingrediënt van een stamppot pas rond 1550 door de Spanjaarden naar Nederland is gebracht.
In eerste instantie wisten wij Nederlanders niet zo goed wat te doen met deze groente. De smaak was niet overduidelijk lekker en bereiding was ook niet duidelijk. In de 18e eeuw werd het eten van aardappels populairder. Getuige daar van is het schilderij “ de aardappeleters” van Vincent van Gogh. Echt populair werd het pas in de 20e eeuw.
Hutspot
Hutspot, de stamppot met wortelen, aardappelen en uien, heeft van oorsprong een andere betekenis. Hutspot werd in 14e en 15e eeuw aangeduid als een “éénpansgerecht” waar meerdere ingrediënten in zaten. Dus niet alleen wortelen.
Dat stamppotten en typisch wintergerecht zijn heeft te maken met de ingrediënten die er veelvuldig voor gebruikt worden: wortelen, spruitjes, boerenkool, bietjes, knolselderij etc. zijn groenten die in de late zomer of in de start van de herfst pas geoogst kunnen worden, waardoor we ze kunnen maken als de temperaturen naar beneden gaan.
Inmiddels worden stamppotten niet alleen met Nederlandse groenten en ingrediënten gemaakt, maar ook aangevuld met buitenlandse ingrediënten. Dat is te danken aan de steeds groter wordende mogelijkheden in de supermarkten.
Aangezien deze tijd erg fris is, hebben wij een recept van een heerlijke verrassende stamppot gemaakt. Druk op de knop hieronder om deze te downloaden. Laat jij jouw versie zien op social media met de #zeeuwseevenementenstamppot? Wij zijn benieuwd naar jullie versies.
Comments